Het einde van Windows XP en Office 2003/XP.

end windows xp
R.I.P.

Uiteraard zal uw computer na 8 april 2014 blijven werken, maar u zal niet langer Windows Updates ontvangen van Microsoft. Het moet gezegd worden, een levensduur van 12 jaar is voor een besturingssysteem opmerkelijk lang.

Vandaag de dag wordt elke computer bedreigd door virussen en andere aanvallen via het internet. Het is een feit dat elk besturingssysteem fouten en zwakheden bevat, dat is ook de reden waarom u gratis windowsupdates ter beschikking krijgt.

Door de grote complexiteit van een besturingssysteem als Windows heeft de ontwerper-fabrikant nooit gedaan met het maken van updates.  Daarnaast worden ook door veel andere bedrijven programma’s gemaakt zoals printerdrivers en andere supplementen.

Het is een vaststaand feit dat “hackers”, degene die virussen en andere ‘malware’ verspreiden, reeds een hele reeks aan aanvallen klaargestoomd hebben om vanaf nu in uw systeem in te breken via lekken die vanaf 8 april 2014 niet meer gedicht worden door Microsoft.

Het is niet voor niets dat bijvoorbeeld KBC bank zijn banksoftware niet meer laat functioneren onder XP. De bank wil u beschermen. De andere banken zullen dit voorbeeld volgen.

Anderzijds zal de meerderheid van de toebehoren (printers, scanners, …) niet meer geleverd worden met software/drivers voor XP en zo zal uw systeem geleidelijk aan een stille dood sterven.

Wat kan u eraan doen?

1. Indien u beslist van Windows XP te behouden, dan dient u uw bescherming te optimaliseren: antivirus en firewall. U doet er ook goed aan om performante backupsoftware te installeren zodat u na een aanval uw systeem terug operationeel kan krijgen zonder het verlies van uw bestanden en zonder uw systeem volledig opnieuw te moeten herconfigureren.

2. De beste manier om van een andere Windows versie gebruik te maken is zonder twijfel de aankoop van een nieuwe computer. Windows 7 of 8 installeren op een pc van 5-6 jaar oud is soms wel mogelijk maar wordt niet aangeraden. Vergeet niet dat de computerprijzen gevoelig gezakt zijn. Voor 500 euro btw inclusief heeft u vandaag de dag al een gemiddelde pc van een goed merk. Hier een fijne desktop en een fijne portable.

3. De meningen over Window 8 zijn verdeeld. Ons advies is: indien u PC recent is of indien u een nieuwe computer aankoopt, kies dan voor Windows 8. De basis van Windows 8 is een gevorderde Windows 7. Voor de overgrote meerderheid die geen touch screen gebruikt installeren wij Windows 8 zodat u nauwelijks het verschil met Windows 7 merkt.

Vergeet ook Office 2003 of Office XP niet. Ook voor deze software stopt Microsoft de ondersteuning op 8 april 2014. Dezelfde risico’s bestaan. Ook hier zijn er verschillende oplossingen. Vraag ons onze aanbevelingen!

Overweeg tot slot om de performantie van uw computer te verbeteren door het interne geheugen uit te breiden of de harde schijf te vervangen door een SSD, een schijf zonder bewegende onderdelen.

Lees hier ons SSD artikel om de voordelen te ontdekken.   Ook voor de SSD schijven zijn de prijzen ondertussen sterk gedaald en is de performantie toegenomen.

Geniet van de speciale condities in april 2014.

Print Friendly, PDF & Email